donderdag 8 november 2012

Onverlichte obstakels

Onverlichte obstakelsOnverlichte obstakelsOnverlichte obstakelsOnverlichte obstakelsOnverlichte obstakelsOnverlichte obstakelsOnverlichte obstakelsOnverlichte obstakels
Onverlichte obstakelsOnverlichte obstakels
Onverlichte obstakels, a set on Flickr.
Onderweg van huis naar werk en vice versa, of gewoon tijdens een vrije rit kom ik nogal eens een onverlicht obstakel tegen. Door de lage zitpositie, of door slechte markering of verlichting blijven deze obstakels vaak lang onopgemerkt.

Al bijna 2 jaar lang kom ik deze twee onverlichte obstakels tegen na het verlaten van Utrecht na het onderdoorgaan van de A2. Gelukkig weet ik inmiddels dat deze obstakels (middengeleiders) er liggen, maar je zal maar onbekend zijn in dit gebied... Laat de foto's maar even voor zichzelf spreken...

Foto's 1 en 2 zijn genomen in de tunnel onder de A2, Rhijnoordviaduct, Leidse Rijn. Vanaf deze kant is de middengeleider redelijk goed te zien. Dit zou echter beter kunnen als de wegbeheerder de gemonteerde paal omhoog zou trekken zodra zij de doorgang niet hoeven te gebruiken. Dit is immers een fietserstunnel, voor automobilisten is er geen enkele doorgang mogelijk.
Foto 3 t/m 6 zijn genomen vanaf de andere kant. Op foto 3 en 4 is de middengeleider nog redelijk te zien, maar op foto 5 en 6 is de middengeleider compleet onzichtbaar. Een rechtopfietser of bukfietser zal de middengeleider eerder opmerken maar voor "ons liggers" blijft deze middengeleider heel lang onzichtbaar.
Foto 7 t/m 10 zijn gemaakt op een goede 150 meter afstand van de eerste 6 foto's. Bij deze rijbaanscheiding ontbreekt duidelijk een markering in de vorm van een witte stoeprand of twee rood-wit gestreepte paaltjes. De enige indicatie dat er "iets" aankomt is de belijning op de weg, maar ook die is aan slijtage onderhevig en vanaf afstand moeilijk te zien, zeker bij een vochtig wegdek.Beide obstakels zijn inmiddels gemeld bij de desbetreffende gemeente, nu maar hopen dat ze er iets mee doen...

5 opmerkingen:

 1. Herkenbaar! Tegen exact zo'n gemeen laag middengeleidertje ben ik pas opgereden en daardoor gekanteld. Schade gelukkig beperkt. Je ziet ze bijna niet vanuit je velomobiel...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je krijgt toch vaak de indruk dat degene die dit bedenkt zelf nooit fietst. En daarom deze zinloze extra knaken kostende hindernissen laat aanleggen. Of zou de wegenbouw of fietsenmakerslobby erachter zitten?

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Robert-Jan,

  Ik ben al een keer met de Strada 112 bovenop deze geleider beland, maar dan die aan de linkerkant, als je vanuit Vleuten op het fietspad naar beneden komt, vlak voor de afslag de onderdoorgang in. Ineens stond ik stil, met gelukkig alleen lakschade aan de onderkant.

  Groet,

  Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. aai aai aai, ben ik dus mooi te laat met dit artikel, anders had jij een gewaarschuwd mens geweest... Het paaltje lijkt wel standaard verzonken te zijn in de middengeleider. Eens kijken of ik er een sleutel van kan bemachtigen ;-)

   Verwijderen
  2. Eigenlijk had ik het al moeten beschrijven om jou te waarschuwen!

   Verwijderen