dinsdag 22 oktober 2013

Bezoekers en statistieken

"Wie schrijft die blijft" word er vaak geroepen. Een schrijver is echter niets zonder lezers. Zijn publiek geeft hem waardering of kritiek door te reageren op het artikel dat zij lezen. Zijn de artikelen interessant dan blijven de lezers terugkomen. Neemt het aantal artikelen af of is de kwaliteit onder de maat dan haken lezers af. Die schommelingen in bezoekersaantallen en herkomst zijn terug te vinden in het controlpanel dat achter de weblog meedraait.

Na het posten van mijn laatste artikel over de race op de LEL-dijk is mijn weblog explosief bezocht. Normaal gesproken word na het plaatsen van een artikel mijn weblog ongeveer 200 keer bezocht op die dag, daarna bouwt het af. Zondag na de wedstrijd ben ik bij thuiskomst eerst even heerlijk gaan ontspannen maar in de avonduren borrelde het toch in mijn hoofd; er moest geschreven worden over deze wedstrijd. Om kwart voor twaalf was het artikel klaar voor publicatie. De volgende dag keek ik geregeld naar de statistieken en die stegen met de minuut. Bezoekers werden op verschillende manieren naar mijn weblog getrokken. Natuurlijk door de verwijzingen op andere weblogs, maar ook door de link op Facebook en Google+. Later, op maandag publiceerde Ligfiets.net ook nog een link naar mijn weblog en de kijkcijfers stegen weer verder. Uiteindelijk werd mijn weblog op maandag 451 keer bezocht en het artikel "De Dijk 2013" werd 329 keer gelezen. Zie de onderstaande afbeeldingen voor de statistische gegevens.Duidelijk is te zien dat de weblog van Wim Schermer de topverwijzer is. De meeste bezoekers komen via zijn weblog op mijn weblog. Ook steevast bij de topverwijzers is "Mooi geel is niet lelijk". Verder doen Symbaloo en Facebook ook geregeld een duit in het zakje. Opvallend binnen de statistieken van gisteren is een verwijzing vanuit Velomobilforum.de waar Maxinblack afbeeldingen zoekt van gele Quests met reclame erop, vermoedelijk om als voorbeeld te gebruiken voor mogelijke adverteerders op zijn eigen gele Quest. "Karspeed" heeft mijn weblog op dat forum aangekaart, en de weblog van "Matthijs Leegwater" wordt door "Liegende Robert" gelinkt. Hier is duidelijk te zien wat de kracht is van het linken. Alle hierboven gelinkte website zullen hun bezoekersaantallen zien stijgen nadat jullie via mij hun website bezocht hebben. En ze zullen zien dat die bezoekers via mijn weblog bij hun terecht zijn gekomen.

Tenslotte nog iets over de "Zoekwoorden". Ook dat is interessante kost om te onderzoeken. Hoe word jouw weblog gevonden? Doordat mensen zoekwoorden intoetsen in Google, en Google jouw weblog indexeert op kernwoorden, kan jouw weblog een match geven in de zoekresultaten. Zo werd ruim twee jaar geleden mijn weblog vaak gevonden door mensen die zochten op "Mepilex Border wondverband". Bezoekers kwamen toen uit op dit artikel op mijn weblog. Tegenwoordig wordt mijn weblog vaak gevonden door bezoekers die de zoekwoorden "Schwalbe Super Moto" gebruiken. Toch maar eens met Schwalbe gaan babbelen of daar niet een klein sponsorcontractje uit te slepen is ;-). Natuurlijk is het zoeken op de naam van mijn huidige sponsor "CYWOL" ook interessant. Ook hier kom ik regelmatig naar voren als CYWOL-gerelateerde website. En daar is mijn sponsor dan weer blij mee.

De vraag die nu blijft is natuurlijk: Hoe goed word dit artikel gelezen? Kom op mensen, klikkerdeklik, help de statistieken omhoog. Hoewel, dit artikel is natuurlijk lang niet zo interessant als "De Dijk 2013" ;-)


MORE TO COME:

 • artikel over de "Sinner Da Hood" met gesloten zijruitjes (speciaal voor Theo v. G.)
 • artikel over de "PolarPersonalTrainer"
STAY TUNED!

7 opmerkingen:

 1. Hallo RJ,

  Bij deze dan een eerste reactie, herkenbaar dit, zeker de verwijzingssites. Ook in mijn post over 1 jaar bloggen komen beide sites die jij noemt voor, en altijd na het plaatsen van een nieuwe post is er inderdaad een kleine piek in het bezoekersaantal te zien. Jouw post over de wedstrijd was prima verzorgd, maar ook de anderen waren zeer de moeite waard om te lezen. Ik heb ze dan ook allemaal gelezen en erop gereageerd, omdat ik weet dat het prettig is om af en toe een reactie te krijgen. Teken dat je blog gelezen en gewaardeerd word.
  Op zich zijn de statistieken niet heel belangrijk, maar wel leuk om even naar te kijken, ik ben zelf soms ook verbaasd over het publiek en dan vooral waar ze vandaan komen. Vermoedelijk komen ook sommigen ongewild op onze blogs, bij bv. mijn post "Feestverlichting!!" is dat zeker 1 keer gebeurd. Dus ook ik kijk wel regelmatig op de statistieken. Of het voor sponsors interessant is om reclame te maken op onze blogs weet ik niet, in principe vormen we een kleine groep, dus zijn minder interessant om een groot plubliek te bereiken. Maar vragen staat vrij natuurlijk, succes!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wederom bedankt voor je reactie Adri,

   Het klopt inderdaad dat het vaak lezers uit "the scene" zijn, vaste lezers die alle blogs volgen. Verder is het mij nog nooit opgevallen dat er onbedoelde, ongewilde bezoekers op mijn blog komen. Mensen die hier niets te zoeken hebben, of niet vinden wat ze zoeken kunnen gewoon rechts bovenaan op het rode kruisje drukken ;-)
   Dat van die sponsors is een opmerking met een knipoog. Ik rij veel kilometers dus verbruik ik veel banden (2 achterbanden en 3 a 4 setjes voorbanden per jaar). Ik kan mij dus voorstellen dat dat voor het testen van banden best interessant kan zijn.

   Groetjes, Robert-Jan

   Verwijderen
 2. Hier nog een bloggende velonaut. Statistieken zijn inderdaad leuk en steunen me om extra werk in een blog te steken.

  opmerking:
  - ik verslik me soms in je muur tekst die je neerplant. Dat schrikt af om te lezen. Meer opsplitsen een paar subtitels kunnen dit oplossen.
  - foto's zijn altijd snel en fijn om te bekijken en deze post je veel dus dat is fijn.

  Bloggen doe ik vooral voor mezelf. Dat er andere mensen ook geïnteresseerd in zijn is handig meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Birger, ik ga proberen om er iets mee te doen!

   Verwijderen
 3. Ik dacht ( of "vreesde" * ) ook altijd dat ik honderden lezers had volgens die statistieken maar het viel me wel op dat eraan gekoppelde, niet publiek toegankelijke youtube filmjes maar ~60 keer worden bekeken.

  Dat geeft een indicatie dat er ongeveer 60 mensen echt geintereseerd zijn in het blog berichtje en de rest van die ''lezers'' worden waarschijnlijk gegenereerd door leech sites die maar 1 doel hebben : veel hits te genereren naar een Blog dat regelmatig gelezen wordt en daarmee hun eigen zichtbaarheid in zoekmachines significanter maken zodat ze in de zoekresultaten meer vooraan of zelfs op de eerste pagina komen te staan. Uiteraard zijn dat porno sites, verkoop van nepmedicijnen en wat al niet meer. Ze hebben in ieder geval een reden om kunstmatig aandacht te genereren voor hun rotzooi.

  * Op de parkeerplaats RDW baan werd ik besnauwd door mannen van bedaagde leeftijd die kennelijk zich eraan stoorden wat ik schreef op mijn blog. Het was niet de plaats en gelegenheid ze te introduceren aan de punt van mijn schoenen ;-))))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Birger,

   "Muren" van tekst schrikken mij niet af, maar je hebt gelijk dat het makkelijker leest als je een paar subtitels gebruikt.

   Quezzzt,

   Afgesnauwd worden door mensen die zich storen aan je schrijfsels? Waarom lezen ze het dan? Als een blog je niet interesseert of je stoort je eraan verwijder je die toch gewoon uit je leeslijst? Makkelijk zat lijkt mij! Het lijkt er wel eens op dat sommige mensen erop uit zijn om zich aan van alles en nog wat te storen, en alleen het negatieve zien. Jammer voor hun, er zijn nog steeds mooie dingen genoeg in het leven, die missen ze dan!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Quezzzt, net als mijn reactie op Adri kan ik hier hetzelfde neerzetten. De bezoekers zijn vaak dezelfde maar dat ik geen probleem. Sommige bezoekers van mijn blog komen via Facebook op mijn site, die kan ik eruit filteren.
   Over de mensen die jou afsnauwen, lekker laten gaan. Als ze zichzelf niet kunnen vereenzelvigen met hetgeen jij schrijft dan kunnen ze rechts bovenaan op het kruisje drukken. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik ook weleens tenenkrommend jouw blog lees. Maar de keerzijde van de medaille is dat het vaak wel aan het denken zet. Je verhalen hebben soms best een kern van waarheid. Ze zijn ook vaak een beschrijving van JOUW ervaring, en daar kan niemand tegenin. Blijf vooral bloggen, ik blijf lezen, alleen soms haak ik wat eerder af ;-)
   Over het introduceren van de neus van jouw schoen gesproken: Ik wil je vragen om eens te kijken (luisteren) naar dit verhaal, wellicht kun jij er iets mee! :

   http://youtu.be/VRd6_4CxNas

   Verwijderen